През 2024 г. ще пътуваме по автомагистрала Хемус“ от

...
  През 2024 г. ще пътуваме по автомагистрала Хемус“ от
Коментари Харесай

Нанков: През 2024 г. между София и Варна ще се пътува само по „Хемус“

 
През 2024 година ще пътуваме по автомагистрала „ Хемус “ от София до Варна. Това е реалистичният период. Ако сме оптимисти, можем да го съкратим. Предвидили сме всички благоприятни условия за закъснение на процедурите поради обжалвания. Това заяви пред БТВ заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. И добави, че Автомагистрала „ Хемус “ е фантазия освен за цяла Северна България, само че и главен приоритет.

Нанков подсети, че за „ Хемус “ има обезпечено финансиране от държавния бюджет. То е от остатъка с положителната фискална политика на финансовото министерство и с волята на държавното управление. Насочили сме оптимално напъните на страната и локалната власт за нейното доизграждане, сподели Николай Нанков.

Южната дъга на Софийския околовръстен път, дълга малко над 6,1 км, ще бъде пусната в целокупност след август месец идната година. Участъкът, който свързва Автомагистрала „ Тракия “ и Цариградско шосе с ж.к. „ Младост “, е един от най-натоварените в страната.

Процедурата за строителството на тунел под вр. Шипка е под изискване при обезпечаване на финансиране. Такова ще се търси по линия на бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “, посредством бъдещи приходи от тол такси или други принадлежности – европейски средства или заеми. Малко над 240 млн. е цената, на която е оповестена публичната поръчка, като се чака тя да бъде понижена. Тунелът ще бъде най-дългият в България – малко над 3 км. Ще има още 4 дребни тунела, 6 виадукта и мостови уреди.

На Автомагистрала „ Струма “ сега се проектират и са предоставени за осъществяване нови екологични ограничения за съществуващото трасе през Кресненското дефиле. Отсечката може да бъде приключена и с национално финансиране от тол системата, а средствата в този програмен интервал да бъдат пренасочени - да вземем за пример към Автомагистрала „ Европа “, дружно с жп правата, което ще е доказателство за интегрирания и комплесен метод при установяване и осъществяване на транспортните планове. Първият сектор от автомагистралата до Калотина следва да бъде приключен през тази година.

Идеята за разширение на Автомагистрала „ Тракия “ сред София и Пловдив не е изоставена. Предстоят геоложки изследвания на трасето.

На въпрос дали ще има финансов запас за продължение на програмата за саниране, както желае Камарата на строителите в България, Нанков сподели, че „ някои провъзгласили се за представители на гражданското общество “ като Мая Манолова още през вчерашния ден са хвърлили обвиняване, че към този момент е заделен запас и той ще бъде откраднат, което са цялостни нелепости. Зам.-министърът подсети, че програмата е извънредно значима поради резултата от нея за стандарта на живот на хората. Има механизми за нейното продължение, ще бъде подложена на публичен спор - значимо е да има политически и публичен консенсус, сподели Нанков. И добави, че, в случай че предпочитаните инфраструктурни планове дават условия за работа на огромните строителни компании, то в санирането вземат участие дребни и междинни, районни компании, които бързо обезпечават претовареност на популацията по места.

По отношение на настояването на строителния отрасъл да може да се работи сред 14 и 16 часа Нанков уточни, че смяната би трябвало да бъде подложена наложително на публично разискване.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР